Life

Weg met de couch potato deel 1: daarom mijn helweek!

11/27/2017
Heleen van green with coffee over haar helweek

Daar ging ik dan, op naar de beste (of in ieder geval een betere) versie van mezelf. Maandag 20 november ’17 tetterde de wekker om 05:00 uur door de slaapkamer. Het startschot van mijn helweek. Maar waarom heb ik een helweek gedaan? Nou het zat in het mega kort zo: mijn luiheid (dramatisch, maar helaas waar) was een beetje losgeslagen en ik wilde het tij keren. Lees hier waarom ik ben gaan “hellen”, maar uiteraard ook wat het eigenlijk is. In een volgend blogje geef ik een terugblik en deel ik mijn ervaring. Dit doe ik apart zodat ik mijn motivatie en de conclusie beide genoeg aandacht kan geven. Kleine hint: ik ben positief! Ben je zelf al een helweek aan het plannen of aan het overwegen? Stoer. Ik zeg doen!! Misschien herken jij je wel in mijn motivatie. Blijf lezen en laat me hieronder of op social media vooral weten wat jouw motivatie is!

 

Allereerst, wat is een helweek? 

In het boek Helweek schrijft Erik Bertrand Larssen herhaaldelijk dat mensen zoveel meer kunnen dan ze denken of toelaten. Zo beperken wij onszelf vaak door onder andere te denken dat we (te) moe zijn, iets niet kunnen of we durven onze comfort zone niet uit te stappen. Een ander veel voorkomend “probleem” is het onbenut laten van de hoeveelheid tijd die we eigenlijk in een dag hebben. De helweek laat je zien dat je heel ver kunt komen wanneer je je ergens toe zet, je over drempels heen stapt, positief blijft en goed met je tijd omgaat. Afhankelijk van jouw doelen plan je jouw helweek en werk je aan de punten van jezelf die jij wilt veranderen. Ook staat elke dag in het teken van een bepaald thema om je in te verdiepen, zoals onder andere je gewoontes herkennen en verbeteren, je timemanagement optimaliseren en je leven in perspectief plaatsen. Alles heeft het uiteindelijke doel om in een week tijd de beste versie van jezelf te maken, aldus de bedenker Erik Bertrand Larssen. Bekijk hier een filmpje over de helweek.

De regels van de helweek 

Om de beste versie van jezelf te worden leef je tijdens de helweek volgens bepaalde regels. Dit zijn de 17 regels overgenomen uit het boek:

 1. Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur.
 2. Sta elke ochtend om vijf uur op.
 3. Ga elke avond om tien uur naar bed.
 4. Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
 5. Blijf trouw aan je plan.
 6. Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus.
 7. Wees je bewust van je verschillende rollen die je in de loop van een week vervult en vervul ze met glans.
 8. Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn.
 9. Wees daadkrachtig en proactief.
 10. Neem weloverwogen, kwalitatieve rust.
 11. Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
 12. Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten.
 13. Gebruik geen social media onder werktijd.
 14. Beperk praatjes met collega’s tot het minimum.
 15. Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends.
 16. Eet de hele week uitsluitend gezond.
 17. Laat de tv uit.

Als je nu denkt “hell no to the Helweek” dan snap ik dat. Dat dacht ik namelijk ook toen ik er voor het eerst van hoorde. Stiekem was de datum van mijn helweek al een paar keer verschoven. Oeps. Maarrrrrr ik was zo positief verrast. Hier dus binnenkort meer over ; )

 

Waarom ben ik een helweek gaan doen? 

Confession: het boek had ik 1,5 jaar geleden gekocht, deels gelezen en toen in de kast gelegd. De eerste keer dat ik het concept leerde kennen was ik al best enthousiast, maar al die regels (vooral het opstaan) schrokken mij af. Dus doei boek, de plank op. Toen mijn lieve vriendinnetje Janne een paar maanden terug zulke positieve verhalen vertelde over haar helweek van 2016, hebben we direct eentje samen voor 2017 gepland. Afgelopen week was het dus zo ver. Het moest nu ook echt gebeuren. Waarom precies komt nu!

Reden 1: Ik had een shot productiviteit nodig, NU!
De laatste tijd zat ik in mijn vrije tijd een beetje (heel erg) doelloos vastgekleefd. De term ‘couch potato’ was voor mij uitgevonden zeg maar. Niet OK. Ik denk dat de seizoenswissel niet meewerkte, maar ik was sowieso te weinig aan het doen. Waardoor ik ook niet meer energie kreeg. Ik probeerde bijvoorbeeld wel 2 tot 3 keer te gaan sporten na werk, maar ook dit gebeurde op standje zombie en dit schudde mij dan helaas niet wakker. Ik had als het ware een shot productiviteit nodig om mijn patroon te doorbreken. De tijd voor verandering was dus NU!

Heleen van green with coffee met een theemok

Mijn “ik ben aan het Netflix bingen” hoofd

Reden 2: Ik wilde leren ALLES te doen wat ik wilde doen!
Terwijl ik dus niet zoveel deed, bleef ik denken dat naast mijn werk het niet mogelijk was alles te doen wat ik wilde. Dit zou namelijk te veel, moeilijk en vermoeiend zijn. Ik dacht dat drie keer per week trainen en yoga, een leuke relatie onderhouden, met vrienden en familie afspreken, tijd voor jezelf, het huishouden doen, er op uit gaan, een boek lezen, bloggen en meer onmogelijk állemaal te combineren was. Ook ben ik iemand die snel moe word en als een havik let op mijn hoeveelheid slaap. Door deze mindset plande ik mijn agenda nauwkeurig leeg. Het resultaat was minder leuke dingen doen met mijn vriend, vrienden en familie en niet altijd de doelen bereiken die ik had. Teleurstellend, saai en frustrerend! In plaats van het heft in eigen handen te nemen, me niet zo aan te stellen en gewoon te gaan doen, deed ik het tegenovergestelde. Niks doen. Hierdoor was mijn leven de afgelopen paar maanden kort gezegd, boring. Wanneer je begint te denken, is dit het leven? Is het tijd om aan de slag te gaan. In het boek wordt ook vaak benoemd dat mensen soms in de onterechte waan leven niet alles te kunnen doen wat ze willen. Ding, ding, ding: herkenbaar! Dus daar ging ik dan ook maar. Aan de helweek en dus mijn grenzen opzoeken, van de bank af, doei Grey’s Anatomy en de 30 andere series. Je gaat maar dealen met moe zijn en vooral veel veeeel doen!!

Daarom een helweek dus!

Een shot productiviteit en leren hoe ik al mijn gewenste activiteiten kon combineren waren mijn twee voornaamste redenen om aan de slag te gaan met de helweek. Misschien schrikt het concept helweek je af en zet je je twijfels achter de regels. Maar mocht je je herkennen in mijn motivatie, dan is het denk ik een waardevolle week waarin je onwijs veel leert. Een blogje over mijn exacte ervaring is nog in productie en komt er asap aan! 


Ondertussen ben ik onwijs benieuwd of je een helweek wil doen of misschien al gedaan hebt. Wat is of was jouw motivatie? Laat het me hieronder weten of op Instagram, Facebook of Twitter. Ook als het je niks lijkt ; ) 

Liefs!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply