Food Life

Waarom ik vegan ben

06/19/2017
Vegan heleen lachend en zittend in het gras met haar knieën opgetrokken

Op 1 augustus 2016 heb ik de stap gezet naar een vegan levensstijl. Hoezo ik vegan ben lees je hier. Het begon op een ontspannen Franse zomeravond. Toen zat ik lekker op de bank een documentaire te kijken, namelijk: Cowspiracy. Heel ontspannen was het uiteindelijk niet meer, voornamelijk shockerend. Alle cijfers over vervuiling, de beelden van dierenleed en de uitleg over (on)gezondheid en dierlijke producten hebben bij mij een knop omgezet.

Na de documentaire heb ik de laatste vakantiedagen in Frankrijk besteed aan het verdiepen in veganisme, tot 1 augustus. Dat zou de dag zijn dat ik het werd (of niet als ik het toch niet wilde). Ik ben andere documentaires gaan kijken en vele artikelen en blogs gaan lezen over veganisme. Het was voor mij belangrijk zeker te weten dat ik er helemaal achter stond. In de winter van 2016 had ik het al eens geprobeerd, maar niet bewust en niet met dezelfde reden. Toen wilde ik gezond eten, maar stond ik niet stil bij alle andere positieve effecten van veganisme op het milieu en op dieren. Het kwam toen aan op eten verbieden, zonder echt te begrijpen waarom. Uiteraard heb ik het toen niet lang volgehouden. Dat liet ik me niet nog een keer gebeuren en ik ging dus op onderzoek.

Ik onderzocht veganisme en werd overtuigd

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje boos werd op de mens en negatief naar onze soort ging kijken toen ik mijn onderzoekje aan het doen was. Hoe hebben we het ooit zo ver laten komen en hoe kunnen we dieren zo behandelen? Het voelt alsof de mens alleen maar in het teken staat van uitbuiten en alles nemen, nemen, nemen om zelf alleen maar “beter” te worden. No matter the consequences. Daar wilde ik zoveel mogelijk proberen niet aan meehelpen. Het idee dat door onze handelingen het klimaat verandert en onder andere zeeën straks leeg zijn, koraalriffen afsterven, hele bossen worden gekapt, mensen honger hebben en moeten vluchten, kon ik niet accepteren. Hoe ik leefde droeg hier namelijk aan bij. Ook hoe de mens met dieren omgaat, hen leed veroorzaakt en hoe de vleesindustrie wordt ingericht om zo goedkoop mogelijk te leveren en dus met levens speelt, is onbegrijpelijk. Het zijn onschuldige wezens die helemaal buitenspel worden gezet. Varkens worden in vrachtwagens gepropt en in een paar dagen naar Italië gereden om daar vervolgens oneerbiedig en onvrijwillig uit het leven te stappen. Waarna ze in plastic verpakkingen terug naar Nederland gaan. Het zogenaamde kwaliteitsvlees uit Italië. Yeah right. Naast dat varkens hartstikke intelligente en lieve dieren zijn, is het toch absurd hoe we in de maling worden genomen door zulke organisaties? De activist in mij komt even naar boven hoor. Maar goed, dit is één voorbeeld. Er zijn er meer en nog vele malen wreder, maar die zal ik je besparen.

 

Voor het milieu, dieren en mijn gezondheid ben ik vegan

In ieder geval hebben veel vergelijkbare feiten mijn stap naar een vegan levensstijl heel erg vergemakkelijkt. Ook alles wat ik las over de gezondheidsvoordelen gaven mij veel moed. Voor mij is gezondheid heel erg belangrijk en ik ging altijd al bewust om met voeding en sport. Maar het was eerst niet de hoofdreden voor het veranderen van mijn voedingspatroon. Het milieu en de dieren waren dit voor mij wel. Nu zijn alle drie de thema’s voor mij leidend. Maar toen ik op 1 augustus 2016 wakker werd, was ik al vol overtuiging vegan.

Ik ben happy met de vegan lifestyle

Wanneer ik dit schrijf ben ik zo’n 10 maanden verder en sta ik nog altijd 100% achter veganisme. Ik ben uiteraard anders gaan eten dan eerst, maar ik heb een heerlijk en volwaardig eetpatroon! Helemaal happy mee. Een veel voorkomende opmerking die ik onwijs vaak hoor is “woow dan mag je echt helemaal nikssss”. Dit klopt niet. Ten eerste gaat het niet om mogen, het gaat om willen (heerlijk die cliché, no shame). Natuurlijk moest ik wennen in het begin, maar je moet even creatief zijn en in de loop der tijd ontdek je veel nieuwe smaken en gerechten. En vervolgens heb je je weg erin gevonden. Ik vind koken ook erg leuk, dus mij hoor je dan ook niet klagen. Uiteraard zijn er soms wel uitdagende momenten zoals bij iemand eten of een BBQ, maar dat komt altijd wel goed. Als je er een beetje in zit is het net zo easy als wanneer je een alles-eter bent. Mocht je trouwens je afvragen of ik wel eens heerlijk kan zondigen (want ik mag echt helemaal nikssss…), guess again! Die reep Tony Chocolony puur amandal-zeezout, is god-de-lijk.


Ik hoop dat ik goed heb uitgelegd waarom ik vegan ben. Ben je zelf ook veganist of nog aan het twijfelen de stap te maken? Ik ben heel benieuwd wat jouw redenen zijn! Laat je het hieronder weten? 🙂

Een andere keer zal ik uitgebreider schrijven over hoe het veganisme mij precies bevalt.

Benieuwd naar mijn favoriete havermout ontbijtje? Bekijk deze hier!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Antoinette van der Rijk 06/23/2017 at 6:37 am

  Hoi, wij Theo en Antoinette zijn in oktober vorig jaar ook begonnen , van alles eten in een keer over naar vegan! Ook de docu gezien en door onze jongste dochter er mee bekent geraakt. Het was voor mij een uitdaging om opnieuw te leren koken, back to basic zeg maar. Wij voelen ons nu fitter en gezonder. En ja idd op feestjes en uit eten is soms lastig maar wij merken ook dat er steeds meer op de markt komt aan producten en in de schappen van de supermarkten! Veel mensen zeggen, wat houden jullie het goed vol? Maar het is geen kwestie van volhouden, het is je leefstijl aan passen.
  Ik zeg, wij zijn goed bezig en beter laat dan helemaal niet want wij zijn 54 en 51 jaar! Groetjes.

  • Reply Heleen 06/23/2017 at 11:11 am

   Hi Antoinette,

   Dankjewel voor je leuke berichtje! Wat gaaf om te horen dat jullie ook bijna een jaartje bezig zijn. Ook gewoon cold turkey vegan 🙂 Fijn om te horen dat het jullie ook zo bevalt en de positieve effecten merkbaar zijn. En helemaal mee eens, het gaat niet om volhouden. Het is een levensstijl en dan is het gewoon zoals het is. En het is inderdaad nooit te laat. Goed hoor!! Leuk om jullie verhaal te lezen!

   Groetjes,

   Heleen

 • Reply Carmen 06/23/2017 at 12:21 pm

  Hi,

  Leuk je artikel te lezen, veel herkenning.
  Wat jaren terug begon ik met vlees minderen na het zien van Food Inc.
  Sinds ruim een jaar ben ik vegetarier na het zien van oa Forks over Knives en Cowspiracy.
  En toen gisteravond zag ik What the Health…en nu ben er klaar voor. Het zal soms nog even zoeken zijn, maar ik ga het gewoon doen.

  • Reply Heleen 06/24/2017 at 12:46 pm

   Hi Carmen,

   Leuk dat je reageert en om te horen dat je veel herkent. Wat gaaf dat je al vegetariër was en nu de stap gaat zetten naar vegan!! Ik moest in het begin ook even zoeken, maar op een gegeven moment vind je je draai en je routine. Dan hoef je er niet meer twee keer over na te denken :). Als je vragen hebt of tips wil, kun je me altijd een berichtje sturen!

   Liefs

 • Reply Anneroos 06/25/2017 at 6:11 pm

  Hey Heleen,

  Sinds enkele weken ben ik ook plantaardig gaan eten. Ik was al drie jaar vegetarisch, alleen kreeg ik steeds meer last van het hypocriete gevoel dat ik dus geen vlees at, maar wel leer droeg? Nu ben ik dus overgestapt, alleen er is één ding dat me heel zwaar valt. Ik ben heel slecht in bakken, maar heb soms wel enorme behoefte aan iets van een cakeje of muffin of ander luchtig taartje waar dus meestal ei voor gebruikt wordt. Nu vroeg ik me af, heb jij misschien tips waar ik bijvoorbeeld vegan muffins zou kunnen kopen of bestellen? Ik woon in de buurt van Amsterdam en ben ook regelmatig in Leiden, dus ik denk dat het niet zo´n probleem moet zijn, ik weet alleen niet waar ik moet beginnen met zoeken…

 • Leave a Reply