Food Food Hotspots

Vegan hotspots Lissabon 

10/31/2017
Blogger Heleen zie je een foto maken in Lissabon met op de achtergrond geel, blauw en beige gekleurde oude gebouwen.

Begin oktober was ik met mijn vriend voor 10 dagen in Portugal. Deze dagen bestonden deels uit bommetjes in het zwembad in de Algarve of uit het trainen van de kuiten in Lissabon (lees: deze stad staat op 7 heuvels). Nog nooit was ik in dit zuidelijke uiteinde van Europa geweest en ik wist niet goed wat te verwachten, maar wat een top land! Levendig, vriendelijke mensen, mooi en (belangrijk) lekker weer! Na een paar dagen zonnen aan het zwembad (dude, in oktober?! ja!!), ruilden we de Algarve in voor 3 nachtjes en 4 dagen Lissabon. We zijn hier bij verschillende (vegan) eet en/of drink plekjes geweest die het waard zijn om te delen. Dus, op zoek naar vegan hotspots in Lissabon en misschien nog wat extra tips? Keep reading!

De vegan en alleseter op stap 

Ik ben vegan (geen nieuws), maar Matthijs is een alleseter. Hij vindt het helemaal prima wat ik op mijn bord leg en hij eet vaak genoeg graag mee. Ik denk stiekem dat hij net zo verslaafd is aan tempeh als ik. Maar hij eet verder alles. En dat is helemaal prima, want hij moet doen waar hij zich goed bij voelt. Net zoals hij mij hetzelfde laat doen. Soms is uiteten gaan even puzzelen: waar kun je allebei naar wens eten? In Utrecht weten we de tentjes. In Lissabon niet. Daardoor hebben we iets vaker dan gewild met een lege maag rond gestruind op zoek naar een restaurant waar zowel de vegan als de alleseter kan genieten. Klein probleem, het authentieke Portugese eten komt niet in de buurt van plantaardig eten. Een Portugese collega van Matthijs moest lachen toen hij hoorde dat we naar zijn thuisland gingen en ik alleen plantaardig eet. Says enough. De restaurantjes die authentiek Portugees serveerden, waren vaak de plekken waar vegan ongekend was en de dierlijke producten ter sfeermakers aan het plafond hingen of in de vitrines lagen. Sorry for the mental picture. Dus soms was het een compromis voor de een of een win-win voor ons allebei.

Toch vaker dan gewenst was het een eindeloze zoektocht in de hitte met spierpijn, blaren en hongerrrr. Dan kon ik er helemaal klaar mee zijn en boeide het mij echt niet meer waar we aanschoven en wat er op mijn bord kwam, zolang het maar plantaardig was. Gelukkig behield Matthijs vaak wel de moed om een restaurant te vinden en hebben we echt veel lekkers op. Voor een volgende city trip weet ik wel dat ik meer ga reserveren voor het avondeten. Dan weet je dat de kans klein is dat je met honger, blaren en zweet op de rug door een onbekende stad struint. Maar, like I said, we hebben (ook zonder dwalen) veel hele lekkere, leuke en fijne tentjes ontdekt. Hier een aantal uitgelicht!

Matthijs links met een Lissabon Lonely Planet in de hand en rechts naast hem Heleen

 

AO 26 – The Vegan Food Project

Na een trein rit van 4 uur kwamen we hongerig aan in Lissabon. Eerst een koffer dump en opfris sessie in het hostel en toen gingen we naar The Vegan Food Project. Dit tentje had ik getipt gekregen en toen bleek dat het op maar een paar minuten van ons hostel was, werd dit de logische eerste keus. Vlak voordat we gingen had ik online gelezen dat het er best vol kon zijn. Dus met enige ‘er moet een tafeltje zijn anders kans op twee hangry people’-stress paradeerde we richting onze eerste hotspot. Met een engeltje op onze schouder konden we plaats nemen aan het laatste beschikbare tafeltje. Het was een klein, maar sfeervol restaurant met een deels open keuken. Alles op de kaart was vegan en ging van broodjes en soep tot salades en warme maaltijden. Matthijs had een veggie sandwich met zoete aardappelfrietjes en ik de dagspecial, tofu sesam spiesjes met een salade van quinoa en fruit.

R. Vítor Cordon 26, 1200-484 Lisboa, Portugal

Foto van zoete aardappelfrietjes, tofu spiesjes en een veggie broodje bij vegan hotspots The Vegan Food Project

 

Rooftop Bar PARK

Een vriendinnetje zei dat we hierheen moesten gaan en she was right! Het grappige aan deze bar is de locatie: bovenop een parkeergarage. Wanneer je bij de garage aankomt is er geen enkel bewijs voor het bestaan van PARK met een crazy uitzicht een paar verdiepingen omhoog. Geen bordje, poster, pijltje. Niks. Toen we de garage hadden gevonden, waren er twee vrouwen voor ons die de we heel nonchalant met een ‘we know where we are going’ houding konden volgen. Eerste stop was de bar voor G&T’s en de tweede stop was een plek met het uitzicht. Het is een hippe bar met misschien niet het meest gelukkig uitziend barpersoneel, maar de sfeer was goed, het publiek een leuke mix, de muziek prima en het uitzicht onwijs vet. Hartje zomer heb je ’s avonds waarschijnlijk geen trui nodig, maar begin oktober was het in de avond op een dak, uhm ik bedoel garageterras, hard nodig.

Calçada Combro, Lisbon, Portugal

Uitzicht over de stad Lissabon

 

Café Tati

Dit is een van de parels die we vonden na grote afstanden afgelegd te hebben in de hitte rond het middaguur. Een artistiek tentje om de hoek van Lissabons eigen markthal Mercado Da Ribeira Nova. Deze hal is een grote toeristentrekpleister en stond ook op ons lijstje om te bekijken. Helaas viel die markt ons erg tegen en gingen we in 30 seconden van ingang naar uitgang. Het was eigenlijk een hele grote food court vol met toeristen die daar een veel te dure lunch aan het wegwerken waren. Mijn tip? Wil je Mercado Da Ribeira Nova of iets in de buurt toch zien, eet bij Café Tati zonder die hele meute. De kaart heeft een speciale vegan tapenade tosti en asperge salade of andere (niet plantaardige) Portugese specialiteiten. Zowel Matthijs en ik hadden heerlijk gegeten. Nadat onze borden leeg waren, kwamen de koffies op tafel en sloegen we de boeken open. Even uitbuiken, opladen en ontspannen.

R. Ribeira Nova 36, 1200-371 Lisboa, Portugal

Op een houten tafel staat een soja cappuccino op een schoteltje met cacao op het schuim en een muntblaadje erbij. Naast het kopje ligt een open boek.

 

The Food Temple

Dit was de allerleukste plek waar we zijn geweest! Via Instagram werd mij vertelt deze toko niet te mogen missen en wauw wat ben ik blij geluisterd te hebben. Vlak voor we naar Lissabon gingen had ik hier middels een Facebook bericht gereserveerd. Mocht je ook hierheen willen (wat zo is, trust me), dan is het slim dat je ook reserveert. Geef aan dat je heel graag buiten wil zitten. Het terras is namelijk op een brede trap waar je zit op kussentjes en je tafeltje een handige houten plank is. Heel bijzonder. Als je binnen zit is dat alsnog top, want dit is ook sfeervol en kleurrijk ingericht met een open keuken. Bediening is onwijs vriendelijk en het vier-gangen menu bestaande uit kleinere en grotere hapjes lekker en verrassend. Het zit in een van de oudste wijken van Lissabon welke bestaat uit kleine, kronkelige straatjes en steegjes waar je opeens op pleintjes belandt met de meest schattige terrasjes en restaurantjes. The Food Temple is daar dus een van. Hier moet je heen.

Beco do Jasmim 18, 1100-289 Lisboa, Portugal

Van de vegan hotspots Lissabon zie je hier op een houten tafel twee soepjes en drie tapas gerechtjes van The Food Temple

 

The Mill

Thuis ontbijt ik 99% van de tijd met havermout. In het huisje in de Algarve week ik niet af van mijn routine en in Lissabon ook niet. Twee van de drie ontbijtjes waren ook daar havermout, namelijk bij The Mill. Een veelzijdige ontbijt- en lunchbar waar genoeg plantaardige opties zijn. Ik heb hier erg content een kokos en pindakaas havermout met een haver cappuccino weggespoeld terwijl Matthijs zijn dag starte met een omelet. Zeker een aanrader, maar wel heel populair. Het is er erg druk en de tweede keer moesten we zelfs even in de rij staan. Je kunt geloof ik wel reserveren.

R. do Poço dos Negros 1, 1200-335 Lisboa, Portugal

 

Dear Breakfast 

Een andere ochtend gingen we naar het hippe en strak ingerichte Dear Breakfast. Een serveerster van The Food Temple tipte ons om daarheen te gaan. Wel iets minder vegan opties dan The Mill, maar genoeg lekkers om uit te kiezen. Prima om je dag mee te beginnen!

R. Gaivotas 17, 1200-649 Lisboa, Portugal

Het linker gedeelte van de foto laat het interieur van vegan hotspot Dear Breakfast zien wat erg wit is met groene planten, marmeren tafels en blauw fluweel stoelen. Het rechter deel laat een bordje zien met in driehoek gesneden toast belegd met avocado, tomaatjes en radijsjes.

 

Amorino Gelato Naturale 

Ijs, ijs, ijs: ja graag! Amorino Gelato Naturale wil je niet missen. Toen we in de rij stonden bij de ijssalon wist ik niet of ik goed zag wat voor tekentje op het menu werd afgebeeld. Het leek op een cirkeltje met in het midden een takje en een blaadje. Klinkt het al bekend? Maar voordat ik voor niks een gat in de lucht sprong, schoof ik (ongeduldig) mee met de langzaam bewegende rij. Eenmaal op een afstand van het menu waarmee ik duidelijk kon lezen wat er stond, werd ik zooooooo blij. De helft van de kaart was plantaardige ijs. En niet alleen de standaard sorbets. Ook een romige hazelnoot en chocolade smaak. Feest! Hoppa in dat bakje my dear dear hazelnoot, chocolade en citroen bolletje.

 

Niet geweest, wel aan te raden

Helaas heb je in 3,5 dag maar zoveel tijd en honger. Daarom hebben we niet alle veel belovende hotspots kunnen bezoeken. Misschien jij wel? Daarom een bondig lijstje. Laat me weten of ze inderdaad de moeite waard zijn.

 1. Sama Sama – Crépes bar
 2. Tease – Café met taartjes, gebakjes, muffins en meer! Ook vegan : )
 3. Aloha Café – Vegan restaurant voor zoet of hartig ontbijt, brunch of lunch.
 4. Jardim dos Sentidos – Vegetarisch en vegan friendly restaurant.

Heleen staat op straat in Lissabon voor een geel oud gebouw en drinkt uit een grote fles water

 

Nog meer Lissabon tips & informatie

 1. Koffie bij een prieeltje: Lissabon heeft op bijna alle pleintjes een prieeltje van 1m2 waar een cafe in zit. Hier kun je koffie, wijn, sangria, fris, broodjes, zoete snacks en meer bestellen. Alles toveren ze uit die kleine oppervlakte. Er is altijd een terras bij en daar kun je neerploffen zoals wij zo vaak hebben gedaan tijdens onze trip. Meestal namen wij in de namiddag hier een koffie, lazen we ons boek en lieten we de drukte van de stad even aan ons voorbij gaan.
 1. Spaar je kuiten: Zoals ik zei is Lissabon op zeven heuvels gebouwd. Dit zorgt voor mooie uitzichtpunten, maar ook voor het nodige gezweet en spierpijn in de kuiten. Speel een beetje vals en sla de workout over door een metro station in te gaan en aan de andere kant deze te verlaten met een roltrap. Je kunt ook via een winkel zoals de H&M een heuvel ontwijken.
 1. Ga naar Lissabon met aangename temperaturen: In een stad is hitte vaak nog extra warm. Aangezien het in Lissabon al snel klimmen is, is het fijn deze stad te ontdekken als het rond de 20 graden is. Niet 30.
 1. Goeie schoenen zijn een pre: De straten van Lissabon bestaan vaak uit kleine steentjes. Deze zijn erg glad. Doordat je vaak omhoog of omlaag gaat, is het fijn om goeie schoenen te hebben waar je niet mee uitglijdt.
 2. Toeristen in overvloed: Lissabon is er blij mee want het is goed voor de economie, maar er zijn wel erg veel toeristen. Wijk Belèm heeft veel musea en een oude verdedigingstoren aan het water waar de touringcars niet te stoppen zijn. Wij zijn hier heengegaan en na aankomst bijna direct weer rechtsomkeert. Gezien, afgevinkt en weer weg.

Een klein cafeetje in een soort prieeltje op een plein in Lissabon

 

Ga jij ook naar Lissabon?
Hopelijk zijn bovenstaande hotspots en tips handig voor jouw reis naar Lissabon. Het is een stad waar veel te ontdekken is, de mensen vriendelijk zijn en ze ook goed Engels spreken. Zelf heb ik een hele goeie ervaring gehad met de stad, maar als ik nog een keer terug ga is het met een aangename 20 graden. Ik ben niet de beste met hitte. Ik hoop dat jij het ook naar je zin zult hebben. Laat je weten of je ook een van deze hotspots hebt bezocht of iets hebt gehad aan de tips? Ik ben heel benieuwd. Enjoy! 


Benieuwd naar andere hotspots in het buitenland? Lees hier mijn blogje over Keulen.

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply willy 10/29/2018 at 11:19 am

  Bedankt voor je tips! Mijn vriend en ik gaan eind dit jaar naar Portugal, Lissabon. Dit helpt ons ontzettend!

  • Reply wpAdminGreenwith 11/22/2018 at 1:37 am

   Leuk dat jullie naar Lissabon gaan! En fijn om te horen dat dit helpt 🙂 Het was echt een top stad. Heel veel plezier!

  Leave a Reply