Food Recipes

Mijn favoriete havermout ontbijt

06/19/2017
Mijn favoriete havermout ontbijt in een bordje met bananen plakjes en geraspte kokos

Een havermout ontbijt is al een paar jaar mijn favo start van de dag. Het vult lekker, geeft energie, helpt de buik een handje (is ook belangrijk) en je kunt steeds afwisselen door te spelen met fruit, kaneel, vanille of tahine bijvoorbeeld. Heel-veel-mogelijkheden. Top dus! Maar er is een variant waar ik toch wel echt trouw aan blijf.

 

Het havermout receptje

Het is een lekker simpel, snel in elkaar te flansen en altijd lekker havermout ontbijt. Ik sta altijd open voor nieuwe recepten en ga graag op ontdekking, maar in sommige dingen ben ik wel een beetje een gewoonte dier. Een van deze gewoontes is mijn ontbijtje. Ik denk dat ik dit recept bijna elke dag eet, no shame. Alleen soms in het weekend pak ik uit met vegan pannenkoekjes of lekkere scrambled tofu (deze receptjes komen ook binnenkort). Maar mijn havermout, die zal ik nooit in de steek laten. Deze moet ik dus wel met jullie delen!

 

Wat heb je nodig?

 • 40 gram grove havervlokken (ik vind deze net wat meer bite hebben dan de fijne vlokken variant)
 •   1  banaan (de helft gaat in je papje en de andere helft als topping)
 • 10 gram lijnzaad (gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen. Als je echt voor de meest voedzame wil gaan, kun je hele kopen en zelf met een vijzel malen voor je het toevoegt aan je papje)
 •   1  tl kaneel
 •  150  ml plantaardige melk

Optioneel

 •   1  tl cacaopoeder (soms roer ik dit aan het einde er doorheen)
 •   1 tl kokosrasp (als topping lekker)
 •  Verder wat jou lekker lijkt!

Hoe maak je het?

 1. Neem de helft van de banaan en snij deze in dunne plakjes. Leg de andere helft opzij voor straks.
 2. Meng vervolgens de banaan met alle andere ingrediënten in een pannetje. Behalve die andere helft van de banaan en de lijnzaad. Die bewaar je voor het eind.
 3. Verwarm je havermout rustig op het vuur voor ongeveer 5 tot 10 minuten. De duur kan afhangen van het type havermout, maar die uit de supermarkt is meestal prima na deze tijd. Hoe langer je het kookt, hoe dikker de pak wel wordt. Het is maar net wat je lekker vindt. Zelf kook ik het rond de 7 minuten.
 4. Blijf goed roeren zodat het niet aanbakt. Helaas in drukke ochtenden met multitasken is dat er bij mij er wel eens ingeschoten. Lesson learned zullen we maar zeggen.
 5. Als je havermout klaar is, roer je de lijnzaad erdoor en doe je het in een bakje. Pak je die andere helft van de banaan erbij. Deze snij je in plakjes en gebruik je als topping op je havermout. Zo heb je de zoete smaak en het romige van de banaan in je papje, maar ook het frisse en koele van vers fruit. Snufje kaneel er op en ready! Als je de cacaopoeder er ook bij hebt, heb je ook nog eens het genot van chocola. Lekker, lekker!
 6. Enjoy!

In de ochtend niet zo veel tijd? Dit recept kun je ook easy als overnight oats eten! Als ik in de ochtend bijvoorbeeld ga sporten of yogaën knal ik het de avond van te voren in een to go beker, zet het in de koelkast, lepel in mijn tas en de volgende dag hoef je het dan alleen maar mee te nemen. Perfect voor na het sporten, de yoga of als je gewoon haast hebt : )

 

Het is een ónwijs simpel receptje, maar echt wel lekker! Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik doe. Heb je zelf al een favoriet havermout- of ander ontbijtreceptje? Laat het me weten!


Ga je dit recept proberen? Laat het vooral weten en deel het met mij op Instagram, Facebook of Twitter. Ik ben heel benieuwd of je het lekker vond : ) 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Eva 06/23/2017 at 9:29 pm

  Leuke variant op wat ik al deed (fijne havermout koken in rijst-kokosmelk. Dat in een diep bord gieten waar al een halve banaan in stukjes, wat rozijnen en wat rijststroop in liggen)
  Ik mis alleen wat info over je lijnzaad. Kook je die mee? Ik dacht altijd dat je deze niet moet verhitten. Als ik me goed herinner ivm goeie vetten.
  En zijn ze heel of gebroken? Hele zijn alleen goed voor de stoelgang, terwijl je uit gebroken lijnzaad omega-3 haalt (maar niet als je ze kookt)
  Of is het bindmiddel? Ik ben benieuwd 😀

  • Reply Heleen 06/24/2017 at 12:41 pm

   Hi Eva,

   Oee jouw variant klinkt ook erg lekker! Kokosmelk van bijvoorbeeld Alpro is zo’n goeie smaakmaker he : )! Ah goeie vraag, dat is inderdaad niet zo duidelijk. Ik dacht ook dat je het inderdaad beter niet kan verhitten omdat dan de voedingsstoffen verloren gaan. Wat ik ervan heb begrepen is dat gebroken beter zijn omdat dan de voedingsstoffen opgenomen worden. Bij hele gaan ze er heel weer uit zeg maar haha. Wel is de gebroken lijnzaad die te koop is al snel zijn voedingstoffen verloren, die “vervliegen” ofz? Daarom beter hele te kopen en zelf met een vijzel te vermalen voor je ze eet. Ik zou dat laatste graag willen doen, maar ik heb geen vijzel en ik ga er maar een beetje vanuit dat de gebroken die ik koop alsnog voedzaam zijn 🙂 Wel is het belangrijk ze goed af te sluiten, zoals een wackpot zodat ze langer goed blijven en de voedingstoffen behouden worden. Wel heb ik ze ook wel eens meegekookt en het voegt wel wat toe aan de substantie (klinkt heftig haha), maar wel zonde van de voedingsstoffen. Hoop dat dit beetje duidelijk is! Ik zal het even updaten in de post 🙂

   Liefs

  Leave a Reply