Food Recipes

Makkelijke en snelle vegan pancakes

06/30/2017
Vegan pancake op een wit bord met bananenplakjes, frambozen en soja yoghurt bovenop de pannekoek

Na heel wat geëxperimenteer (en weggegooid beslag) heb ik een pancakes receptje welke ik nu vaak maak en mij nooit teleurstelt. In een vorige post heb ik mijn favoriete havermout receptje gedeeld. Bijna nooit wijk ik af van mijn havermout, maar in het weekend wil ik nog wel eens wat anders proberen en semi los gaan ; ). Een favoriet is dan vegan pancakes!  Hieronder het receptje. Misschien iets om zelf dit weekend te proberen? Don’t worry, het is een makkelijk en snel receptje zonder te veel poespas. Anders zou ik me er ook niet aan wagen.

 

Wat heb je nodig?

Ik heb alle ingrediënten bijna altijd wel in huis dus omdat ik die vaker gebruik zoals bananen, plantaardige melk, lijnzaad en kaneel. De rest is iets van de voorraadkast. Dat maakt het voor mij vaak extra laagdrempelig. Als je denkt, “ik heb geen zin om speciaal voor die pancakes die ingrediënten te halen”: no worries, het zijn er niet zoveel en sommige ervan koop je een keer en kun je lang meedoen. Dus een toekomst vol pancakes..Tenzij je het opeens elke dag gaat eten, wie weet ; ).

Voor twee personen (ongeveer 4 of 5 kleine pannenkoekjes per persoon):

 • 50 gram speltmeel (ik gebruik altijd meel want dit is voedzamer dan bloem)
 • 50 gram boekweitmeel*
 • 2 tl lijnzaad
 • 1/2 geprakte banaan (de andere helft kan je als topping gebruiken)
 • 200 ml plantaardige melk
 • 1 tl vanille aroma
 • 1/2 tl bio bakpoeder (ik koop bio zodat het niet genetisch gemanipuleerd is)
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl (kokos)olie voor het bakken

* Als je wil kun je ook één meelsoort gebruiken en eentje welke jij lekker vindt. Zelf mix ik deze omdat ik de structuur lekker en luchtig vind. Pas wel op met amandelmeel. Dit bindt niet zo goed en moet wel echt gemixt worden met andere meel. Sommige zeggen dat het hen lukt met amandelmeel, maar die kunnen geloof ik toveren.

Als toppings kun je los gaan en zelf kiezen wat je lekker vindt. Ik doe vaak fruit, soja yoghurt of -kwark, appelstroop, pindakaas of stroop. Go crazy. 

Hoe maak je de pancakes?

 1. Optioneel: verwarm eerst een oven op 80 graden waarin je de pancakes warm kunt houden als een pan klaar is. Als dan alles gebakken is, is alles nog op temperatuur.
 2. Neem een kom en mix het meel, lijnzaad, bakpoeder, baking soda en kaneel.
 3. Meng daarna de melk, vanille en banaan erdoor. Roer tot het een glad mengsel is. Als het echt heel erg stijf en plakkerig is kun je het wat verdunnen met extra plantaardige melk. Let wel op dat het niet te dun wordt.
 4. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed opwarmen met wat kokosolie(of olijfolie, wat jouw voorkeur heeft). Ik zelf heb een grote pan waar ik 4 pannenkoekjes per keer in kan bakken. Schep met een opscheplepel (formaat van je handpalm) beslag in de pan. Vaak is bij mij 1 opscheplepel een pannenkoek, maar dat ligt natuurlijk aan je lepel en je kunt doen wat jij lekker vindt.
 5. Als je de pan hebt gevuld kun je er een deksel op doen. Let wel op je pancakes, het kan best snel gaan. Komen er bubbeltjes in het beslag? Dan zijn ze ready om gedraaid te worden. Na het draaien kan je de pannenkoekjes met een spatel een beetje plat drukken.
 6. Vaak zijn na twee minuutjes de pancakes klaar en blijven ze warm in de oven terwijl je een volgende lading bakt.
 7. Ondertussen kun je ook aan de slag met je toppings naar keuze en deze verdelen over verschillende bakjes voor op tafel. Dan kun je gezellig aan tafel je pannenkoekjes beleggen.

 


Ét voila! Na 15 – 20 minuutjes heb je een heerlijk ontbijtje. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete toppings of pancakes receptje! Ga ik dat proberen : ) Laat je het hieronder weten? 

Ga je dit recept proberen? Laat het vooral weten en deel het met mij op Instagram, Facebook of Twitter. Ik ben heel benieuwd of je het lekker vond : ) 

SaveSave

SaveSave

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply