Life

Hoe bevalt mijn vegan levensstijl?

08/15/2017
Heleen lachend met een brownie en een kaarsje om haar 1 jaar vegan levensstijl te vieren

Op 1 augustus 2017 was mijn “vegan birthday”. Een jaar vegan! Een leerzaam jaar waarin ik deze lifestyle eigen heb gemaakt. Ik leerde niet alleen over het bestaan van bepaalde producten of heerlijke recepten, maar ook over hoe onze wereld in elkaar zit. En dan bedoel ik hoe het er voorstaat qua duurzaamheid, milieu, dierenrechten en ook die van mensen. Stapje voor stapje heb ik het afgelopen jaar mijn levensstijl “vergroend” en er is nog heel veel wat ik wil doen om een positief effect te hebben op onze wereld. Maar hoe mijn eerste jaar als vegan is verlopen, wil ik graag delen!! Ik heb wat populaire vragen beantwoord en op een rijtje gezet.

 

Waarom maakt mijn motivatie vegan zijn makkelijk?

Ik ben vegan om verschillende redenen en door die redenen barst ik van de motivatie. Wanneer je iets echt wil, is het vaak makkelijker iets te doen of vol te houden. Je leest hier uitgebreid waarom ik de stap heb gezet, maar in het kort komt het op het volgende neer:

  1. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze planeet en het milieu. Ik ook. Daarom wil ik mij hiervoor inzetten en zoveel mogelijk mijn best doen zo te leven dat ik zo min mogelijk schade toe breng aan onze prachtige planeet en ons kostbare milieu.
  2. Dieren zijn niet op de wereld gezet om voor ons te lijden, om door ons te leven in extreem kleine onnatuurlijke ruimtes of gemeen behandeld te worden en uiteindelijk de dood te vinden. Dieren zijn mooie wezens met gevoel, emotie, karakters en net zoals wij hebben ze recht op een mooi en vrij leven.
  3. Ik wil gezond zijn en goed voor mezelf zorgen. Daarom maak ik bewuste eetkeuzes en ga ik voor voedzame en plantaardige opties.

De winter voor ik vegan werd, had ik een plantaardig dieet een paar weken uitgetest. Alleen deed ik dit niet om de juiste reden. Overnight had ik de beslissing gemaakt het te doen om af te vallen en het was gewoon een dieet voor mij. Je begrijpt vast waarom ik het niet lang volhield. Tegenwoordig is dat wel anders. Elke dag sta ik stil bij de drie bovenstaande punten en elke keer is het weer een bevestiging voor mij dat ik 100% achter mijn vegan levensstijl sta.

Wat is jouw motivatie om het wel (of niet) te doen?

 

Hoe voel ik mij nu fysiek? 

Je hoort vaak veel positieve effecten op het lichaam bij een plantaardig dieet. Ook ik merk zeker wel veranderingen: meer energie, sterke nagels (eerst braken ze altijd, nu zijn het net messen), glanzend haar + minder pluis en betere huid (maar nog steeds soms pukkeltjes hoor!). Wel ben ik hier vrij nuchter onder. Ja, ik denk dat een plantaardig dieet gezond is. Nee, ik denk niet dat een plantaardig dieet een wonder dieet is en opeens allemaal lichamelijke klachten oplost. Nog steeds heb ik soms wel eens last van mijn buik (het is wel minder) of ben ik opeens erg moe. Maar elk lichaam is weer anders en je weet nooit hoe je er zelf op reageert.

In het kort: ik voel me er heel goed bij en ik merk zeker positieve effecten, maar ik ben niet opeens een opper mens.

 

Kun je echt zo weinig eten als vegan? 

“Ben jij vegan? Dan kun je echt niks eten! Zelfs geen kaas? Dat kan ik echt niet hoor!”

Ontelbare keren krijg ik deze vragen en opmerkingen op mij afgevuurd. Het is jammer als men zo’n beeld heeft over veganisme of als dit soort opmerkingen of gedachtes afschrikken. Daarnaast is het ook nog eens onterecht. Het is namelijk niet alsof je “echt niks kunt eten”. Naar mijn idee gaat het om bewust bepaalde voedingsproducten niet willen(!) eten en er is zoveel meer dan dierlijke producten! Je kunt met plantaardig eten de heerlijkste en meest gevarieerde maaltijden op tafel zetten. Ga helemaal los met alle verschillende groenten, maak de lekkerste smaak variaties met kruiden en geniet van alle verschillende creaties op basis van tofu, tempeh, seitan, peulvruchten en meer. Het is even uit proberen en zoeken naar wat jij lekker vindt. Dat heb ik ook gedaan. But you will find your way!!

Tip: Er zijn veel vegan kookboeken en online staan heel veel blogjes, artikelen en je kunt heel veel apps op je telefoon knallen voor wat hulp.

 

Mis ik dierlijke producten?

Het korte antwoord: Nee. Nope. Nada. No. Totaaaal niet.

Het lange antwoord: Ook wel tricky om deze vraag als vegan te beantwoorden die het idee van vlees/vis/kip eten verschrikkelijk lijkt. Ik heb er echt een afkeer voor gekregen. Daarnaast is er zo’n ouderwets beeld van wat een maaltijd volwaardig maakt en hier ben ik het (obviously) niet mee eens. Je bord eten is niet af met een stuk dier er op. Punt. Ook geloof ik dat bij sommige mannen het beeld bestaat dat zij extra veel vlees moeten eten, want dat is “mannelijk en goed voor ze”. Mega irritant en als ze er om gaan miemelen vind ik dat ze zich aanstellen. Sorry, but not sorry.

Tja, het bammetje kaas of de tosti is dus inderdaad pleitte en het bakje kwark met fruit waar ik ooit mee ontbeet is ook nowhere to be seen. Dus nu verslaafd aan havermout en in het weekend eet ik pancakes, love it. Ook geen pasta bolognaise met gehakt of chicken wraps meer. Het dierlijke in de maaltijd vervang ik met een plantaardig, gezond, lekker en vullend alternatief. Hier bijvoorbeeld een receptje gevulde aubergine met tofu gehakt!

Tip 1: Maak het jezelf makkelijk door een voorraadje producten in huis te hebben. Zo heb je altijd een alternatief bij de hand.

Tip 2: Keep an open mind! Ik geloof dat veel mensen denken dat ze nooit meer die pasta bolognaise met gehakt, cheese burger, wrap met kip of bakje kwark kunnen eten. Maar deze maak je alleen anders dan je gewend bent. Gewoon experimenteren. Niet bang zijn ; )

 

Hoe zit het met kleren en andere spullen?

Mijn tactiek met al het andere (naast eten) is om dit stapje voor stapje aan te pakken. Ik maak op wat ik heb en probeer nieuwe spullen zoveel mogelijk veganistisch te kopen. Eigenlijk ben ik de afgelopen maanden hier voornamelijk mee begonnen. Eerst had ik alleen de focus op eten. Wel vind ik het soms nog uitdagend om veganistische kleren of schoenen te vinden. Het is jezelf namelijk bekend maken met de juiste merken en deze vinden. Daar moet je even energie in steken : ). Gelukkig heb ik nu het super fijne boek ‘Dit is een goede gids’. Lezen! Mega handig. Dit boek geeft heel duidelijk uitleg over duurzame (en vegan) producten en merken: hoe zit nou allemaal precies en waar kun je zulke duurzame en/of vegan producten en merken vinden. Als het niet lukt iets te vinden wat vegan is én ik mooi of fijn vind, koop ik wel alleen van duurzame merken. Anders zal ik er niet blij mee zijn en het niet gebruiken of dragen. Dat is dan ook weer zonde. Daarnaast koop ik gewoon veeeeeeel minder. Alleen wat ik echt nodig heb en echt wil. En als ik er soms niet uit kom, zoals toen ik nieuwe gezichtsverzorging nodig had, dan stap ik een winkel binnen zoals de Ekoplaza en hak ik de knoop door om gewoon iets te proberen. ]

 

 

Wat vind ik het uitdagendst aan vegan zijn?

Heel veel is nu automatisme geworden en vind ik niet meer uitdagend. Alleen uiteten, bij iemand eten, een bbq of een feestje is soms lastig. Ik wil namelijk niet iemand het gevoel geven zich compleet te moeten aanpassen aan mij, net zoals ik dat andersom ook niet wil. Gelukkig weten mensen het op een gegeven moment wel en vragen ze wat ik wel of niet mag. Ook vind ik het geen probleem om mee te denken, zelf iets mee te nemen of te helpen met koken. Soms beland je in een situatie waarbij het restaurant waar je zit geen vegan optie (al wordt het steeds meer!) en soms ook helemaal geen vegetarische optie heeft. Dan moet je de keuken vragen iets voor je te maken en dit kan soms tegenvallen. Maar vaak gaat het goed en krijg je wel iets lekkers voorgeschoteld. Als het een keer niet zo is neem ik dat voor lief.

Daarnaast zijn vegan kleren, schoenen, spullen en andere voorwerpen soms lastig. Ik wil dat ze heel graag vegan zijn, maar ik wil het ook mooi vinden en het kunnen betalen. Daarom geld voor mij de regel: duurzame merken, goeie kwaliteit, alleen wat je echt nodig hebt en stapje voor stapje : )

Tip: Uiteten? Neem de verantwoordelijkheid op je om het restaurant uit te zoeken. Dan weet je zeker dat je iets normaals kunt eten wat ook lekker is. Wel zo aardig om ervoor te zorgen dat je tafelgenoten ook genoeg keus hebben. Iedereen blij!

 

Wat vind ik het positiefst aan een vegan levensstijl? 

Deze is makkelijk te beantwoorden en lekker kort! Ik vind het heel erg belangrijk iets goeds te doen voor het milieu, de dieren en mijn medemens. Daarbij geniet ik van het experimenteren met recepten en al het lekkere vegan eten. Het idee dat ik een positieve bijdrage lever aan het milieu met een vegan levensstijl en dat ik ook nog ervan geniet en mij er goed bij voel, is het gene wat mij een happy vegan maakt!

 


Ik hoop dat de antwoorden op bovenstaande vragen wat verduidelijkt over een vegan levensstijl. Het verschilt natuurlijk per persoon! Maar zoals ik al eerder aangaf is het belangrijk dat je experimenteert en zo zal vinden wat werkt voor jou. Er is niet 1 manier om vegan te zijn en er is geen perfecte manier. En denk vooral niet dat je het niet kunt. Iedereen kan het.

Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact op : ) 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply