Life

Weg met de couch potato deel 2: Een terugblik op mijn helweek

12/01/2017
Heleen op de laatste dag van haar helweek voor blog Een terugblik op mijn Helweek

Op maandag 20 november, bijna twee weken geleden, startte mijn helweek. Ondertussen is het weer een gewone week. In mijn vorige blogje lees je uitgebreid over mijn motivatie. In deze blog kijk ik terug op mijn helweek. Ik vertel onder andere over de uitdagingen, mijn grootste leerpunten, of ik mijn doel heb bereikt en wat wil ik blijven doorzetten in het ‘leven na de helweek’.

Mijn motivatie en doel
In Weg met de couch potato deel 1 vertel ik dat ik een helweek heb gedaan om mezelf weer leven in te blazen en van de bank af te krijgen. Daarnaast leefde ik onder de impressie dat er no way genoeg tijd is om alle hobby’s, uitrusten, sociale activiteiten en sportsessies met een fulltime baan te combineren. In plaats van doen, deed ik weinig. Het was tijd voor verandering.

 

Tijd voor de terugblik! 

In plaats van elke dag door te nemen, behandel ik de ochtenden, middagen en avonden. Dit doe ik omdat de invulling van de dagen ongeveer hetzelfde zijn. Het was opstaan, sporten, werken, eten, productief zijn en slapen.

De ochtenden

Rise and shine, om vijf uur in de ochtend!
Kort gezegd, het opstaan om 05.00 uur viel me reuze mee. Toen de wekker ging was de truc vooral niet lang stilstaan bij de vroegte. Meteen eruit. Daarnaast motiveerde het dat Janne een paar kilometer verderop hetzelfde doormaakte en zij op een teken van leven vanaf mijn kant wachtte. Als je een helweek gaat doen raad ik echt een buddy aan! Super fijn om de dag te starten met elkaars steun en samen voor het slapen te reflecteren.

De morning routine
In de ochtend was het bibberen in mijn nog koude en donkere appartement met de realisatie: nou daar sta je dan om vijf uur in de ochtend. Daarom maar extra wakker worden met een koude plens water in het gezicht en een kop thee (de koffie was op…). Vervolgens las ik het hoofdstuk van de dag, maakte de opdrachten erbij en rond 06.30 uur  ging ik sporten. Daarna was het snel naar huis en racete ik weer door naar het station voor werk. In de trein stoomde ik vaak nog na en at ik mijn overnight oats die ik de avond ervoor bereid had.

Een terugblik op mijn Helweek

In de ochtend sporten is feest!
Om 06:15 uur op de fiets naar de sportschool of yoga, terwijl Utrecht nog sliep. Ik kon hierdoor in record tempo fietsen. Geen chaos, feest! Wat fijn om de dag zo te beginnen, de sportschool bijna voor jezelf te hebben en je de hele dag lekker fit te voelen! Ook heb je op deze manier een hele vrije avond. Conclusie, de ochtend sportsessies hou ik er in! Toevallig kwam ik net deze post van Bedrock tegen die hierover gaat.

Dagplanning maken
Op het werk staat een écht barista koffiezetapparaat. Het eerste wat ik ’s ochtends doe is dus mijn latté art oefenen. Met een soja cappuccino ga ik achter mijn bureau zitten. In mijn notitieboekje schrijf ik wat ik die dag zoal op de planning heb, wat mijn taken zijn en wat het doel van de dag is. Door het doel van de dag weet ik wat prioriteit heeft. Hierdoor krijg ik focus en overzicht.

Kleine confession 1
Ik ben niet elke ochtend om vijf uur opgestaan. Op de vrijdag, zaterdag en zondag was ik om 06.30 uur opgestaan. Ik weet het. Ik weet het! Maar dit was omdat ik de avond ervoor later in bed lag door sociale gelegenheden die ik niet wilde / mocht missen. Toen moest ik de afweging maken: om vijf uur opstaan en waarschijnlijk minder fit en productief zijn, of net wat langer slaap pakken en meer doen. Ik wilde meer doen. Al denk ik dat om 05:00 opstaan wel bijdraagt aan de juiste mindset voor de week. Ik zou het dus zeker (in het begin) niet weg laten.

Kleine confession 2
Daarnaast heb ik de nacht doorhalen overgeslagen, omdat ik dit ongezond vind. Het nut (uit je comfort zone stappen) van de nacht begrijp ik en zal mij vast wat leren. Maar het is niet goed voor je (vind ik), je bent helemaal ontregeld en het ging mij om productief zijn en niet om die comfort zone. Nu het voorbij is, heb ik die nacht ook niet gemist. Misschien dat ik het voor de ervaring toch de volgende keer doe, maar ik heb hoe dan ook een succesvolle helweek gehad zonder.

Een terugblik op mijn Helweek

De middagen

Niet op die telefoon!
Tijdens werk mag je volgens de helweek regels niet op social media en nauwelijks op je telefoon. Ik heb ontdekt hóe vaak ik zonder reden op mijn telefoon kijk. Dat moest aangepakt worden. Dit deed ik door de meeste notificaties van mijn telefoon uit te zetten, mijn telefoon weg te leggen en deze vaker te negeren.

Scherp, wakker en gefocust blijven
In de namiddag begon ik meestal het 05:00 uur opstaan te voelen. Scherp blijven werd dan lastig. Een avondje bank hangen leek dan erg aantrekkelijk. Wat het boek adviseerde hielp wel: geen aandacht geven aan het negatieve gevoel, maar focus juist op het fijne gevoel van wanneer je iets af hebt. Al is dit soms wel lastig en je moet er in dat moment maar net aan denken om het te doen.

Plan bijstellen
Een dag loopt bijna nooit helemaal zoals gepland. Je taken duren langer of verschuiven doordat bijvoorbeeld een afspraak tussendoor komt. Daarom stelde ik tussendoor mijn dagplanning bij en bekeek ik of ik mijn dagdoel nog wel kon halen met de originele planning. Wanneer dat niet zo was, paste ik de dagplanning aan. Dit gaf dan weer rust en overzicht!

De avonden

Geen TV, is best oké
Voor de helweek was ik een ware couch potato en was Netflix een van mijn beste vrienden. Tijdens die week stond onze relatie op een erg laag pitje en sinds de helweek is deze vriendschap nog geen nieuw leven ingeblazen. We are on a break. Ook de TV staat minimaal aan. Alleen voor het nieuws en Expeditie Robinson (wie kan dat nou missen) gaat de TV aan.

Productieve avonden
Geen TV en geen Netflix, geven zeeën van tijd. Daarnaast kreeg ik ook meer focus. Voor de helweek kon ik voor de TV wel eens schrijven of iets anders doen. Door de afleiding van een film of serie was mijn concentratie er nauwelijks en uiteindelijk haakte ik af. Tijdens de helweek merkte ik dat ik genoeg energie heb om ‘s avonds iets te doen en het ook goed voelt. Al is er natuurlijk niks mis met soms hersenloos neer ploffen met een film.. of dus Expeditie Robinson!!

 

Wat waren mijn grootste leerpunten?

Plannen!
In de helweek maak je lange- en korte termijn doelen. Op basis van deze doelen maak je een to do lijst. Deze lijst vul je ook aan met andere taken. Op basis van de gehele lijst maak je een jaarplanning en agenda voor de eerst volgende maand. Aan het begin van elke week maak je een weekplanning en elke ochtend een dagplanning. Doordat alles genoteerd en/of ingepland staat, krijg je rust en overzicht. Mijn agenda staat nu dus goed gevuld en mijn takenlijst is op orde!

Niet uitstellen, maar doen met focus
Ergens geen zin in hebben hoort er soms bij, maar je voelt je veel beter als je jezelf er toe zet. Vooral als je het grondig en met focus doet. Geen half werk! Dan gaat het ook best snel en voel je je achteraf tevreden! Onder andere daarom heb ik eindelijk mijn content plan voor Green with Coffee af en ook die twee extra gaatjes in mijn linker oor (he-he)!.

In de ochtend sporten is awesome
Ik heb het al eerder gezegd, maar in de ochtend sporten is erg fijn! Je hebt er de gehele dag profijt van. Ook merk ik dat ik het met veel meer energie doe dan in de avond. Na het werk is het vaak “iets wat nog even gedaan moet worden” en daarom deed ik het te vaak in zombie modus. Ochtendsessies houden we er dus in.

Conclusie

Naast dat ik die shot productiviteit nodig had (en heb gekregen), was het grootste doel leren combineren in het leven. Het werken, sporten, bloggen, uitrusten, vriend, familie, vrienden, feestjes en meer. In een week is er natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid tijd om iets te doen en te leren, maar het is verbazend hoe ver je kunt komen tijdens de helweek. Ik heb denk ik op een bepaalde manier wel echt mijn doel behaald en dus geleerd om alles te combineren. Het sporten naar de ochtend te verplaatsen, goed te plannen en mijn tijd efficient te benutten, heeft hier mee te maken. Daarnaast heb ik tijdens de week best wat dingetjes af gekregen die op mijn takenlijstje stonden en dat voelt gewoon super fijn! De helweek heeft mij erg veel geleerd over mezelf, over mijn gewoontes en hoeveel ik aan kan. Het resultaat zijn nieuwe gewoontes die ik wil blijven ontwikkelen! Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen! Doei coach potato, hallo Heleen 2.0!

PS: de helweek van 2018 staat al gepland! Wie doet er mee?

Een terugblik op mijn Helweek

Ga je zelf ook een helweek doen of heb je deze al gedaan? Laat me weten waarom en hoe het je is bevallen! Ik ben erg benieuwd of jij net zo positief bent. Deel het met mij hieronder of op Instagram, Facebook of Twitter.

Liefs! 

Heb je nog niet gelezen waarom ik een helweek heb gedaan? Lees hier uitgebreid over mijn motivatie. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply